KATÁS vállalkozó piros jelzéssel az orvosnál?

2015.11.28 15:37

Egyre több visszajelzést kaptunk arról, hogy bizonyos esetekben előfordulhat, hogy KATA alá bejelentkezett vállalkozónak az orvosi ellátás során jelzik, hogy nem élő a taj száma. 

 

Alapvetően a kisadozó vállalkozó bíztosítása a kisadozó bejelentésel jön létre. 

Azonban mint ez más esetben is előfordult már az OEP ragaszkodna a saját jól bevállt nyomtatványaihoz és nem fogadja el a KATA alá történt bejelentkezést, mint biztosítotti bejelentkezést. Álláspontjuk szerint erről külön bevallást kellene benyújtani az adóhivatalnak. Azonban ezt nem javasoljuk senkinek hiszen akkor dupla bejelentést fog eszközölni és mivel a T1041-es nyomtatványon arra nincs lehetőség, hogy ismét jelezzük, hogy a KATA alá történt bejelentkezést szeretnénk az OEP felé megerősíteni (hiszen ezt miért is kellene megerősíteni) az adóhivatal az általunk tett dupla bejelentés alapján a KATA előírást és a biztosítotti bejelentést és előírást is felkönyveli a folyószámlánkra. 

Ez a 2015-évi minimálbért figyelembe véve havonta több tízezer forint kötelezettséget jelentene + a KATA alapján az 50.000.- 

 

Van megoldás? 

Természetesen van. Amennyiben segíteni tudunk, hogy lehet ezt a helyzetet megoldani keresse meg irodánkat és akár tanácsadás keretében akár vállalkozása könyvelésével segítünk feloldani a helyzetet. 

Vissza