Alanyi adómentesség

2017.12.10 23:13

        Áfa vagy nem áfa ?

 

Decemberben van lehetősége a vállalkozásoknak az áfa alanyiságukról dönteni.

Ha valaki áfás volt eddig, de szeretne mentes lenni itt az idő a NAV felé történő változásbejelentésre, természetesen ez fordítva is igaz. A változást követő 2 évig nincs lehetőség újabb változásra tehát ezt a döntésünket jól meg kell fontolni.

Alanyi mentesség:

Több médiából is hallani lehet, hogy az értékhatár 12.000.000.- lesz és a kulcsszó a lesz.... nem, nem biztos, hogy 2018.01.01.-től, sőt:

Mivel Európai Uniós engedély szükséges ennek bevezeetéséhez ezért valószínüleg 2019.01.01.-től lehetséges ennek az értékhatárnak az alkalmazása.

 

Mindenkinek jó az alanyi mentesség?

Ez sem teljesen egyértelmű. Ha főként magánszemélyesken értékesítesz akkor javíthatja a versenyhelyzetet, hogy a bevételt nem terheli 27% áfa.

Amennyiben főként cégeknek értékesítenél nem biztos, hogy őrülnek egy alanyi mentes partnernek.

 

ÁFA

Nem kell félni ennek a választásától sem. Ugyan az adminisztrációs tehek nagyobbak (de hát ha jó könyvlőt választottál ez nem lehet gond) előnyökkel is jár az áfa alanyiság hiszen a beszerzett termékek, szolgáltatások áfa tartalma visszaigénylehető, csökkentheti a befizetendő adód mértékét.

 Ha úgy érzed konkrétabb segítségre lenne szükséged, állunk rendelkezésedre, tanácsadás keretén belül speciálisan egyénre szabva ígyekszünk a lehetőségeket elmondani.

 

 
   
   

 

Vissza